blank
  • Občan - Dolnoporubčan
  • Občan - Dolnoporubčan
  • Občan - Dolnoporubčan
  • Občan - Dolnoporubčan
  • Občan - Dolnoporubčan
  • Občan - Dolnoporubčan
  • Občan - Dolnoporubčan
  • Občan - Dolnoporubčan
  • Občan - Dolnoporubčan
  • Občan - Dolnoporubčan

OBČAN (DOLNOPORUBČAN) VČERA A DNES

„Všetku hydinu predajú ženy v Tepliciach a ani domácim vajciam mnoho nevenujú, najskôr ešte do polievok a na škvareninu. Miesto omastku zalievajú jedlá radšej mliekom. Varia dvakrát denne, ráno a večer, v lete často len ráno. Obed býva teda uvarený hneď ráno s raňajkami. Medzi vzácne jedlá patria tašky plnené lekvárom alebo makom a gule so slivkami. Medzi veľmi obľúbené jedlá patria olievance, nazývané tiež podlisníky. Pripravujú ich tak, že riedke osolené cesto zo surových zemiakov, jačmennej múky a vody nalejú na ohriate kapustové listy a pečú v peci. Hotové niekedy posýpajú syrom alebo bryndzou a niekedy i omastia. Medzi jedlá slávnostných príležitostí patria smaženice z tuhého kysnutého nesladkého cesta, ktoré vysmážajú v tvare malých šišiek alebo rezaných malých kúskov a podobné im fulánky alebo fánky z cesta nekysnutého; potom baba, veľký okrúhly sladký bochník, ktorý i kmotrovia nosievajú na krštenie. Ako uctenie býva predkladaná i škvarenina," uvádza na margo kulinárskeho spôsobu života Dolnoporubčanov etnografka Drahomíra Stránská, ktorá v Dolnej Porube v roku 1923 realizovala terénny výskum.

Avšak nielen chlebom je človek živý... Kultúrne povedomie a identitu miestnych spoluobčanov posilňuje zážitkovou formou množstvo spoločenských podujatí. Svedčia o tom jednak tradičné aktivity, od roku 2011 aj organizačne náročnejšie, ktoré aktivizujú celý mikroregión. Všade, kde sa dá, pritom obec poskytuje priestor na realizáciu najmladšej generácii.

Táto stránka používa cookies. Pre viac informácií kliknite na tento odkaz. Zásady spracovania osobných údajov nájdete v hlavnom menu - časť SAMOSPRÁVA (sekcia "Ochrana osobných údajov").